Alles over flexi-jobs

We weten dat het leven alsmaar duurder wordt door de hoge energieprijzen, inflatie,…

Alle beetjes op het einde van de maand tellen mee. Zo blijkt uit enquêtes dat één op drie Vlamingen niet toekomt op het einde van de maand. Voor personen die graag een extra inkomen wensen, is bijklussen met een flexi-job een goede oplossing. Flexi-job brengt veel voordelen met zich mee en is fiscaal voordelig. Je hoeft slechts aan enkele voorwaarden te voldoen om te kunnen starten als flexi-jobber.

Het is ook niet alleen voordeliger voor de werknemer maar ook voor de werkgever om jou onder dit statuut in te schrijven. We zetten al deze voordelen en voorwaarden allemaal op een rijtje.

Wat zijn de voordelen?

Je betaalt geen belastingen of sociale bijdragen op wat je bijverdient onder het statuut flexi-job. Met andere woorden is je brutoloon gelijk aan je nettoloon.

Je kan onbeperkt werken onder dit statuut zolang het aantal toegestane uren van die bepaalde sector gerespecteerd worden.

De uren die je bijwerkt tellen mee net als je vast werk om sociale rechten zoals pensioensparen, vakantiedagen, etc. op te bouwen.

Je mag als gepensioneerde onbeperkt bijverdienen indien je boven de 65 jaar bent, als je jonger bent dan 65 jaar hangt dit af van je persoonlijke situatie. Voor meer info bekijk de website van de Federale Pensioendienst of contacteer de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Je moet drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben. Probeer dit zeker ieder kwartaal na te gaan, dit kan je navragen bij de RSZ. Dit is van belang voor jou zelf maar ook van belang voor jouw werkgever die jou wil inschrijven als flexi. Een voorbeeld: Wil je graag werken onder het statuut flexi in januari 2023 dan moet je het jaar ervoor minimum 4/5de gewerkt hebben in april, mei en juni.

Flexi-jobs zijn enkel mogelijk in de horeca of detailhandel (kappers, grootwarenhuizen, bakkers, slagers,…).

Conclusie: Flexi-job is een interessante optie voor wie graag wil bijverdienen. Het is fiscaal voordelig voor zowel de werknemer als de werkgever. 

Hebben we jullie met dit artikel helemaal warm gemaakt en zijn jullie klaar om een stap te zetten in de wijde wereld van de flexi-jobs? Bekijk dan zeker hier onze vacatures.

Laatste blogs

The current query has no posts. Please make sure you have published items matching your query.